Co to są rośliny stabilizowane?
Stabilizacja jest procesem konserwacji, polegającym na zastąpieniu naturalnych soków roślinnych biodegradowalnym roztworem konserwującym. Dzięki tej metodzie rośliny i kwiaty zachowują swoją elastyczność i świeży wygląd na wiele lat. Po poddaniu procesowi stabilizacji przestają jednak być żywe, dlatego nie wymagają już podlewania, dostępu do światła ani żadnej pielęgnacji.
Rośliny są stabilizowane w momencie, gdy ich wygląd jest najpiękniejszy. Sam proces może przebiegać różnie w zależności od wybranej metody, która dopasowana jest do charakterystyki danego gatunku rośliny. Najpierw liście i kwiaty są selekcjonowane, aby wybrać tylko najbardziej dorodne i nienaruszone egzemplarze. Następnie zanurza się je w roztworze, który jest mieszanką wody, gliceryny i barwnika spożywczego. Dodatek pigmentu jest niezbędny – bez tego bowiem liście ciemnieją i stają się brunatno-zielone, a kwiaty tracą nasycenie koloru. Po określonym czasie (różnym dla różnych gatunków) rośliny są wyjmowane z roztworu i suszone. Cały proces może zająć od kilku dni do nawet trzech tygodni. Stabilizowane rośliny są ekologiczne i w 100% biodegradowalne. Sam proces stabilizacji również jest neutralny dla środowiska.